ÁLLANDÓ PROGRAMOK


Négy évszakos Siófok (rendezvények, események, az év minden napján)

Siófok egész évben várja a szórakozásra, kikapcsolódásra vágyó vendégeket. A nyár fővárosában a strand-szezon végeztével sem áll meg az élet, hiszen számtalan kulturális program, kulináris fesztivál és sportrendezvény közül válogathat az idelátogató turista. Ha „egész évben Balaton”, akkor Siófok, hisz „itt kezdődik a Balaton”…

Az alábbi oldalon összegyűjtöttük  vendégeink részére azokat az igényes eseményeket, melyek szinte hagyományt teremtve minden évben megrendezésre kerülnek városunkban kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Forrás: https://csodalatosbalaton.hu/

Víztorony fesztivál

Siófok megszépült jelképét, a víztorony születésnapját köszönti a Víztorony Fesztivál. A víztorony Siófok egyik legjellegzetesebb és egyben a város szívéből kimagasló építménye, a város emblematikus jelképe a 100. évfordulójára, 2012-re gyönyörűen megújult. A város hangulatos főterén, a több mint 100 éves Víztorony lábánál egy egész hétvégén át könnyű nyár esti koncertek, családi program várja az érdeklődőket.

Kép:  https://csodalatosbalaton.hu/

Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

Mára már a legnagyobb hazai dixieland fesztivál, de ezelőtt jóval szerényebb körülmények között indult útjára a siófoki New Orleans Jazz Fesztivál. Akkor még egyetlen nap alatt tartották a koncerteket, mára azonban hagyománnyá vált, hogy négy nap alatt nyolc különböző zenekar lép fel az ingyenes fesztiválon, amelyet a jazz műfaj egy különleges stílusának, a dixielandnek vagy más néven new orleansi jazznek szenteltek.Az eseménynek nagy általánosságban a város Fő tere szokott otthont adni, ahol rendre színpadra lépnek a magyar jazz zenei élet legkiválóbb zenészei és zenekarai, miközben természetesen rendre külföldi muzsikusok is megtisztelik a fesztivált, ami természetesen bár főként a zenéről szól, egyéb kulturális, gasztronómiai és családcentrikus események is kapcsolódnak hozzá.

Kép: https://szallas.hu/

Bor és Kenyér Ünnepe

A Bor és Kenyér Ünnepe minden évben az augusztus 20-i események köré szerveződik, mint a Balaton régiójának egyik legnagyobb nyári fesztiválja, amelynek középpontjában főként a gasztronómia áll. Természetesen ez még messze nem minden, hiszen különféle kulturális- és családi programok, élőzenés koncertek, kézműves vásár és olyan ünnepi események is színesítik a felhozatalt, mint például a kenyérszentelés vagy éppen a város borának kiválasztása.

Kép: https://likebalaton.hu/

Siófoki Halfesztivál

Minden év októberében megrendezésre kerül a Balaton fővárosában a Siófoki Halfesztivál, amelynek részeként a város főterén változatos programok várják az ide érkező polgárokat és az éppen itt pihenő vendégeket. A fesztivál középpontjában a halhoz kapcsolódó gasztronómiai eseményekkel és programokkal, így főzőversenyek, ételkülönlegességek, bemutatók, ismeretterjesztő előadások és változatos kulturális események, valamint családi programok sorozata válik elérhetővé a különféle élőzenés programok társaságában.

Kép: https://www.programturizmus.hu/

Siófoki Nyári Esték

A “Siófoki Nyári Esték” a város egyik legösszetettebb programsorozata, amelynek részeként számtalan kiállítás, esemény, családi-, gyerek- és felnőtt programok, filmvetítések, valamint színházi előadások várnak a látogatókra. A programsorozat célja az, hogy egész nyáron, de legalábbis a főszezon minden egyes hétvégéjén, és gyakran még hétköznapjain is változatos eseményeket biztosítson a látogatók számára. A “Siófoki Nyári Esték” programsorozat június közepétől egészen augusztus végéig tart.

Kép: https://www.utazzitthon.hu/

Kávéházi zenés pillanatok

A Kálmán Imre Kulturális Központ a Kávéházi zenés pillanatok cím alá gyűjtötte össze egész éven át tartó állandó programjait, amelynek részeként rendre vissza-visszatérő fellépők, előadások és kiállítások is helyet kapnak, de összességében inkább a megújulás a jellemző rá. A Kávéházi zenés pillanatok annak érdekében került életre hívásra, hogy egész évben biztosítson változatos zenés programokat az ide látogatók, vagy éppen az itt élők számára, ezáltal kisebb-nagyobb könnyűzenei előadók tucatjait tekinthetjük meg az év során a KIKK-hez tartozó Teátrum Kávéházban.

Kép: http://www.siofoki-hirek.hu/

Kultúra Napja Siófokon

A legtöbb magyarországi ünneppel együtt a Kultúra Napját is minden évben megünneplik a Balaton fővárosában. Az évente január 22-én megrendezésre kerülő eseményen Kölcsey Ferenc, az általa megírt Himnusz, valamint az egész magyar kultúra előtt tisztelegnek a siófoki diákok és irodalmárok. Az eseményt évente a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolájában rendezik meg.

Kép: https://welovebalaton.hu/

Újévi Gálakoncert

Habár minden városban méltóképpen búcsúztatják az óéveket, ellenben szinte Siófok az egyetlen, ahol köszöntik is az újesztendőt is, ennek részeként a városban minden évben megrendezik az Újévi Gálakoncertet. Az esemény részeként minden esetben a legnívósabb magyar fellépők adnak koncertet a siófoki lakosságnak, illetve az ide látogatóknak, például a Budapesti Operettszínház társulata ad felejthetetlen koncertet az egybegyűltek számára, méghozzá a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Váci Szimfonikus Zenekar előadásával egyetemben.

Kép: https://hellobalaton.hu/

Nyúlfutam Siófokon

Ez a húsvéthoz köthető esemény egy igencsak tartalmas, rendkívül jó hangulatú, nem mellesleg pedig sporton és testmozgáson alapuló családi programról van szó, amelyen emellett természetesen minden a Húsvétról és a nyulakról szól majd.

Kép: https://likebalaton.hu/

 

Spuri Balaton Szupermaraton

A Spuri Balaton Szupermaraton névre keresztelt eseménysorozat, minden márciusban várja a futás kedvelőit, amelynek részeként bárki körbekocoghatja az egész magyar tengert. A rendezvényre évről-évre egyre több hivatásos- és hobbifutó nevez, így mára már kijelenthető, hogy az esemény részeként több ezren kerülték meg a Balatont kocogva, és idén is azt várják a rendezők, hogy számtalan új és visszatérő futó érkezik a változatos programok, a jó társaság és a visszatérő kihívás érdekében.

Kép: https://csodalatosbalaton.hu/

Siófoki Tavaszi Fesztivál

Minden év tavaszán egy speciális eseménnyel köszöntik a siófoki lakosok, illetve a városba látogatók a tél elmúlását és a természet újjászületését, amit farsang helyett Siófoki Tavaszi Fesztivál név alatt ismernek. Az eseménysorozatnak a Kálmán Imre Kulturális Központ ad otthont több mint két héten keresztül, ennek megfelelően koncertek, előadások, felvonulások, kiállítások, gasztronómiai események, szórakoztató családi- és gyerekprogramok egyaránt várnak ránk, de zenés koncertek és színházi fellépések is várható a tavaszköszöntő eseményen.

Kép: https://szallas.hu/

Samsara Fesztivál

Minden évben külön esemény keretein belül rendezik meg Siófok Töreki városrészén a Samsara Fesztivált, középpontjában a keleti kultúrákkal és a jógával, illetve az ehhez kapcsolódó lehetőségekkel. Ősi módszerek, alternatív gyógyítási lehetőségek, meditáció, filozófia, de még tánc, gimnasztika, aerobikfoglalkozások, koncertek, a világ különféle tájairól érkező DJ-k, nem mellesleg pedig workshopok és szeánszok is várnak majd az érkezőkre. Mindez világhírű orvosok, guruk, gyógyítók, sámánok, pszichológusok és életviteli tanácsadók, valamint jó társaság mellett.

Kép: https://www.fesztivalportal.hu/

Siófoki Mikulásfutás

Mikulásfutás során akár Mikulásnak öltözve, akár álruha nélkül részt vehetünk egy különleges futóversenyen, ahol kicsik és nagyok, profik és hobbikocogók egyaránt elindulhatnak, méghozzá nem csak a futás öröméért, hanem a jó hangulat és a változatos programok miatt is, amelyek a kérdéses versenysorozatot kísérik.

Kép: https://welovebalaton.hu/

Valentin nap a siófoki Víztoronyban

Siófokon minden évben megtartják valamilyen kisebb vagy nagyobb eseménnyel a szerelmesek ünnepét, méghozzá a város egyik jellegzetességének, hovatovább jelképének számító Víztoronynál. Az esemény minden esztendőben Bálint nap idején kerül megrendezésre, és részeként egy teljes napig minden a szerelemről, valamint a szerelmesekről szól majd, így a romantikára vágyó párok nem csak sétálhatnak egyet a város Fő terén, hanem az eseményhez és szerelmükhöz köthető kívánságokat is elrepíthetnek héliumos lufikkal a Víztorony kilátójáról.

Kép: https://welovebalaton.hu/

Tour de Pelso

A balatoni régió egyik legnagyobb biciklis versenye, avagy a Tour de Pelso, amely a Tour de France mintájával ellentétben nem csak a legprofibbak számára biztosít lehetőséget a kerekezéshez, hanem kezdőknek és hobbisportolóknak is. Ennek megfelelően bárki, aki késztetést érez magában arra, hogy körbetekerje a Balatont, a Tour de Pelso keretein belül garantáltan segítőkész- és jó társaságban, mi több egy évről-évre növekvő, igazi közösségben teheti meg, miközben garantáltan egy életre szóló élményt is szerez magának.

Kép: https://bringazas.hu/